В обектива

Опозицията в Турция: Предстои катастрофа!


Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция предупреди, че последиците от предстоящия референдум на 16 април могат да бъдат катастрофални.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, заяви, че безграничната власт носи след себе си разруха, предаде „Хюриет дейли нюз”.

След две седмици турските гласоподавали трябва да отговорят „да” или „не” на предложените от Ердоган конституционни промени, които ще превърнат Турция в президентска република с власт, съсредоточена в ръцете на един човек.

„Това няма нищо общо с партии или личности. Безграничната власт води след себе си катастрофа. Ако искате правосъдието да бъде силно, гласувайте с „не”, призова Кълъчдароглу по време на митинг в Истанбул.

Лидерът на Републиканската народна партия посочи, че предложените промени няма да решат никакви проблеми. „Има ли безработица? По официални данни 6.5 милиона в страната са без работа. Новата система ще реши ли този проблем?”, попита опозиционерът.

„Има ли стабилност по отношение на икономиката и валутата? Не. Промените ще решат ли този проблем?”, попита още Кемал Кълъчдароглу, който призова турските граждани да гласуват с „не” на предстоящия референдум.

Той подчерта, че ако Турция стане президентска република, ролята и силата на парламента ще бъде отслабена и ще бъде съсредоточена в един човек….