В обектива

Тръмп подписа два указа, които ще възродят велика Америка


Американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, целящи по-строго събиране на мита върху субсидиран внос на стоки, продавани в САЩ под себестойност.

По думите на държавният глава на Щатите указите ще подготвят почвата за „великото възраждане на американските производители”.

Тръмп заяви, че хиляди фабрики са били откраднати от ръцете на американските производители и добави, че гласът на изгубилите работата си вече ще бъде чуван в Белия дом.

Ходът на Тръмп идва дни преди първата му среща с китайския президент Си Дзиндпин. Мярката се разглежда като удар срещу китайския партньор, въпреки че от Вашингтон настояват обратното, пише „Икономик таймс”.

Първата изпълнителна заповед ще гарантира събирането на всички данъци, когато чуждите вносители мамят. Втората ще доведе до първата преоценка на американския търговски дефицит, заяви Тръмп. За 90 дни трябва да бъде събрана подробна информация за „търговски злоупотреби” и други антиконкурентни практики от страна на чужди държави.

На няколко пъти по време на президентската си кампания Тръмп заяви, че иска да направи Америка велика отново, а по думите му един от начините за това е да заздрави американското производство….