В обектива

Турската армия остава в Сирия


Турция „приключи успешно” започналата преди месеци офанзива в северната част на Сирия „Ефратски щит”. Турските сили обаче няма да се изтеглят от страната.

Това обяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Хюриет дейли нюз”. Турските войници ще останат в Сирия, за да гарантират връщането към нормалния живот на населението в региона.

Дипломатът посочи също, че турската армия ще се оттегли, едва когато местните бойни сили бъдат обучени и способни да контролират зоната.

Въоръжените сили на южната ни съседка предприеха операция „Ефратски щит”, за да прочистят регионите близо до своята граница от присъствието на „Ислямска държава” и кюрдските бойци.

В началото на месец март Турция изпрати елитни командоси от военноморските си сили в Сирия. Стигна се и до напрежение между Анкара и Вашингтон заради американската подкрепа към сирийските кюрди. Турция изрази надежда, че новата американска администрация няма да повтори грешките на Барак Обама.

„Ефратски щит“ доведе и до напрежение между Анкара и сирийския режим. Реджеп Ердоган заяви в прав текст, че турската армия е започнала военна операция в Сирия, за да свали от власт Башар Асад.

„Близо един милион души загинаха в Сирия. Смъртните случаи не спират, без изключение за деца, жени и мъже. Защо влязохме? Ние не сме хвърлили око върху сирийските земи. Въпросът е да осигурим земите на техните реални собственици. Искаме да възтържествува …