В обектива

Ердоган: ЕС е християнски съюз!


Европейският съюз не ни приема 54 години. Ситуацията е повече от ясна – това е християнски съюз. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на митинг в Анкара, предаде Анадолската агенция.

„Всички европейски лидери отидоха при папата наскоро и го слушаха покорно. Разбирате ли защо отказват да ни приемат? Това е християнски съюз”, заяви държавният глава пред многохилядната публика в столицата.

Ердоган заяви, че след провеждането на референдума в страната на 16 април Европейският съюз „може да очаква изненади”.

По време на кампанията президентът на няколко пъти намекна, че след народното допитване могат да настъпят промени в отношенията между Брюксел и Анкара.

Напрежението между Турция и Европейския съюз се увеличи през последните седмици заради отказа на няколко европейски страни да позволят на турски политици да проведат политически митинги.

До референдума в Турция – който ще определи политическото бъдеще на страната – остават дни. Допитването ще се проведе на 16 април, а след него Турция може да се превърне в президентска република. Според опонентите на Ердоган конституционните промени ще дадат безгранична власт на президента….