В обектива

На две стъпки от референдума


Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че очаква 63% от турските избиратели да гласуват с „да“ на предстоящия на 16 април референдум. Вотът трябва да покаже одобряват ли южните ни съседи въвеждането на президентска система на управление в страната, предаде Анадолската агенция.

Чавушоглу, който говори пред журналисти в Истанбул, заяви, че някои проучвания на социологически агенции сочат, че над 58 на сто от турските граждани ще гласуват с „да“, а според него поддръжниците на референдума ще са още повече.

Той изтъкна, че нивото на гласуване в чужбина до момента е с 30 процента по-високо спрямо последните президентски избори през 2014 г.

Нашите граждани в чужбина проявяват голям интерес, каза Чавушоглу, като добави, че очаква избирателната активност в чужбина да бъде над 50%.

Избирателната активност в чужбина на президентските избори в Турция през 2014 г. бе 8,32%, припомня Анадолската агенция.

Около 3 милиона турци може да гласуват на референдума за конституционни промени в общо 57 страни по света. Гласуването започна на 27 март и ще продължи до 9 април.