В обектива

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)


Консервативният министър-председател на Сърбия Александър Вучич очаквано спечели с огромно мнозинство президентски избори в страната. Вучич получава над 55% от гласовете според прогнозни резултати. Резултатът от вота затвърди статута му на доминираща политическа фигура в балканската страна, съобщи „Ройтерс“.

„Победата ми е кристално ясна. Това е много важен ден за нас, защото показа пътя, който Сърбия трябва да следва“, каза 47-годишният Вучич пред привърженици в централата на своята Сръбска прогресивна партия.

„Огромно мнозинство от сръбския народ заяви подкрепа за продължаване на реформите, на европейския път за Сърбия, наред със запазване на традиционно добрите ни отношения с Русия и Китай“, каза Вучич, чиито думи бяха посрещнати с възгласи „Победа, победа!“, предаде още „Ройтерс“.

Вучич печели над 55 процента от гласовете според прогнозни резултати на института „Ипсос“ и Центъра за свободни и демократични избори. Те се позовават на представителна извадка от стотици изборни секции в страната и при обработени вече три четвърти от събраните данни, шансовете за обрат са нищожни, отбеляза ДПА.

Официални резултати се очакват по-късно днес.

Вучич, бивш ултранационалист, който сега обявява подкрепа за членство на Сърбия в ЕС, имаше нужда да спечели повече от 50 процента от гласовете, за да не се налага да ходи на 16 април на балотаж, където би бил в доста по-неизгодна позиция срещу един единствен к…