Интериор

Уникален музей на пчелата официално отвори врати в София


Знаете ли колко важна е ролята на пчелите за живота на планетата? Медоносните пчели са едни от най-сложните същества на планетата ни и без тях много растителни видове не биха оцелели. А знаете ли, че за да направят един буркан мед, те събират прашец и нектар от около два милиона цвята. За целта те изминават над 90 000 км.

Тези, както и много други любопитни факти можете да научите, ако посетите първия „Музей на пчелата“ у нас, който официално отвори врати днес в столицата.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Уникалното съоръжение е изградено от Сдружение „Био Град София“ и се намира на метростанция “Г.М. Димитров”, съвсем близо до друг нов музей — “Музейко”.

Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина, с покрив от трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите и богат информационен и снимков материал.

Мария Габриел, която през март започна националната кампания „Медена закуска“ в българските училища, подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите.

„Радвам се, че столиц…