В обектива

Бунтовниците: Ще отмъстим за химическата атака


Сирийски бунтовнически групировки, включително бившият клон на „Ал Кайда“ в страната, обещаха да отмъстят за смъртта на десетките жертви на предполагаемо нападение с химическо оръжие в провинция Идлиб, предадоха „Ройтерс“ и ТАСС.

„Ние призоваваме всички бойци в Сирия да подпалят фронтовете“, се посочва в комюнике на групата „Фатах аш Шам“, бивш клон на „Ал Кайда“, която от януари се нарича „Тахрир аш Шам“ след като се съюзи с бунтовнически групировки.

„Ние обещаваме на престъпния режим и неговите съюзници такова отмъщение, което ще бъде като балсам за сърцето на нашия народ в Хан Шейхун и в цяла Сирия“, се добавя в комюникето.

Междувременно стана ясно, че Дамаск е предупреждавал Организацията за забрана на химическите оръжия още преди няколко седмици за подготвяно от терористи нападение, подобно на извършеното в Идлиб. Това заяви в интервю за телевизия „Ал Маядин“ сирийският заместник-министър на външните работи Фейсал Микдад, цитиран от ТАСС.

„Дамаск е изпълнил своите задължения пред Организацията за забрана на химическите оръжие и тя е признала това. Нашата армия няма химически оръжия и никога не го е използвала“, казал министърът.

По думите му още преди няколко седмици сирийското правителство е информирало ОЗХО, че „терористичната организация „Джебхат ан Нусра“ е доставила в Сирия отровни вещества и ги е подготвяла за извършването на подобно нападение…