Бизнес и Политика

САЩ свали цените на петрола


Нарасналите запаси на петрола в САЩ оказаха натиск на котировките на международните пазари.

Фючърсите на европейския вид Brent се понижиха с 0,37% до $54,16 за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол – с 0,43 % до $50,93 за барел.

Агенцията за енергийна информация (EIA) обяви, че запасите на петрол в САЩ са нараснали през седмицата, която завърши на 31 март, с 1,6 милиона барела до 535,54 милиона барела, докато анализаторите очакваха спад с 0,4 милиона барела.

В същото време износът на петрол от САЩ е нараснал до рекордните 1,1 милиона барела в денонощие.

Най-голям е делът на експортния американски петрол за страните от Азия, където според трейдари балансът на пазара постепенно е започнал да се възстановява, заради нарасналото търсене в региона от една страна, а от друга заради съкращаването на добивите от страните, които подписаха споразумение за намаляване на производството на суровината от началото на 2017 година.

Държавите от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) и още 11 страни, вкл. и Русия, се договориха от началото на настоящата година да намаляват добивите и до средата на 2017 г. да постигнат общо намаление с 1,8 млн. барела в денонощие….