Бизнес и Политика

С над 120 млн. годишно намаляла тежестта за бизнеса


Административната тежест за бизнеса е намаляла със 121,27 млн. лева годишно от началото на изпълнението на третия план с мерки.

От май 2015 г. до края на декември 2016 г. са изпълнени общо 70 мерки. Намалението е с 25 на сто от планираното намаление с 30 на сто.

Министерският съвет прие отчет към 31 декември 2016 г. за изпълнението на плана. Той съдържа 130 мерки, реализирането на които ще доведе до намаляването й със 144,5 млн. лева годишно.

В периода 1 юли – 31 декември 2016 г.

Сред най-важните изпълнени мерки през отчетния период е отпадането от 1 януари 2017 г. на задължения по Закона за акцизите и данъчните складове за предоставяне на удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски. Изменен е и Правилникът за прилагане на закона, като промените са в сила от 7 февруари т. г.

С цел улесняване на бизнеса, МТСП отмени Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в България и промени Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. ДАМТН разработи инструкции и образци на документи, публикувани на нейната интернет страница….