В обектива

Русия vs. САЩ: войната продължава в ООН (СНИМКИ)


Представителят на Русия в ООН Владимир Сафронков обвини САЩ, че чрез техните действия способстват за укрепването на тероризма, предаде „Ройтерс“. „Агресията на САЩ по отношение на Сирия единствено способства за укрепването на тероризма“, заяви Сафронков по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес Русия поиска спешно свикване на Съвета за сигурност, след като определи американския ракетен обстрел на сирийска авиобаза като „агресия срещу суверенна държава“.

Москва, основният поддръжник на сирийския режим, обвини Вашингтон в погазване на международното право с въздушните удари в Сирия.

„САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия“, заяви представителят на Москва в ООН. По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е „опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак“.

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб.

Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. „Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И…