В обектива

Гигантски ленивец е копал тунели преди хиляди години


Учените са открили няколко колосални подземни тунели в Южна Америка, които са толкова огромни и съвършено конструирани, че е нормално да бъдат приети за човешко дело, за проход в гората.

Оказва се обаче, че са много по-древни, отколкото изглеждат, споделят от сайта Мегавселена. Според оценката на учените, възрастта на тунелите е от 8 до 10 хиляди години. Не съществува познат на науката геологичен процес, който може да ги обясни. По стените и таваните им обаче и масивни следи от гигантски нокти. Това дава основание на хипотезата, че зад поне някои от тези солидни древни палео-тунели стои отдавна изчезнал животински вид, някакъв гигантски земен ленивец.

„Не знаех, че съществува такова нещо като палео-тунели“, казва водещият учен в изследването Хайнрих Франк от Федералния Университет на Рио Гранде до Сул в Бразилия. „Аз съм геолог, професор и дори не бях чувал за тях.“

Изследователите обаче знаят за тези тунели поне от 30-те години на миналия век. Тогава обаче тунелите са били смятани за някакви археологически структури, останки от пещери, дълбани от нашите предци вероятно…

През 2010 г. геологът Амилкар Адами от бразилско геоложко дружество решил да изследва слухове за странна пещера в щата Рондония в северозападната част на страната. Структурата се оказала гигантски палео-тунел. Всъщност е най-големият известен досега в района на Амазония и е два пъти по-голям от втория в тази странна ранглиста.

Адам отишъл да изследва тунела, смята…