В обектива

Даниел Митов: Русия отдавна няма право да говори за агресия


„Кремъл и руският президент отдавна нямат право да говорят за агресия срещу суверенни държави”, заяви бившият външен министър и политолог Даниел Митов в предаването „Тази събота“ по bTV по повод американската атака срещу военна база в Сирия.

„През 2008 г. Русия окупира части от територията на Гурзия, преди две години анексира Крим – територия на суверенна съседна държава и дестабилизира Източна Украйна. Агресия след агресия срещу суверенни държави, а в същия момент помага и прикрива един сатрап, който обяви война на собственото си население, която продължава вече 6 години и уби стотици хиляди души”, допълни още Митов.

Бившият външен министър отхвърли сценария, че атаката на САЩ в Сирия прилича на тази в Ирак. „Тук химическо оръжие има”, категоричен е Митов.

По думите му разследването ще покаже със сигурност дали става въпрос за отровния газ зарин, но „по-голямата част от данните сочат, че режима на Башар Асад за пореден път използва химически оръжия на територии, които не владее срещу мирно население”.

„Червената линия е използването на оръжия за масово поразяване. Ако няма последствия, това означава, че се дава зелена светлина. Червените линии бяха превърнати в зелени светлини”, допълни Митов.

„Русия не е в добра в ситуация – или не е успяла да гарантира елиминирането на химически оръжия от страна на режима, или съучаства във всичко”, смята Митов.

„Липсва ми позици…