В обектива

Една искра може да запали Балканите


Хвърлената искра в една страна може да запали огън в останалите, да запали целите Балкани, казва в интервю лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в интервю за сръбския вестник „Блиц.

Виждаме, че има голямо напрежение в много страни в региона. Би било наивно да се изключва какъвто и да било сценарий, но от нас зависи да не позволим тази ситуация да ескалира, твърди Груевски.

На въпрос как ще изглежда Македония, ако се стигне до правителство, оглавявано от Зоран Заев в коалиция с партии на етническите албанци в Македония, Груевски отговаря, че Македония ще стане двунационална държава с два официални езика, а останалите етнически общности, които са част от богатството на сегашна мултиетническа Македония, ще бъдат поставени на втори план.

Албанските партии не отстъпват от условието македонските банкноти да станат двуезични, като и униформите на силите за сигурност. Ще започне дебат за химна, герба и знамето, който рано или късно ще има за резултат тяхната промяна.

Засега това се нарича дебат, тъй като те нямат мнозинство от две трети в парламента, за да ги променят. Ако имаха, те веднага щяха да бъдат сменени, каза Груевски.

Той повтори своето становище за неправителствения сектор и обвини американския милиардер Джордж Сорос, че е подкупил целия неправителствен сектор.

Свидетели сме как ръководители на неправителствени организации под контрола на Сорос за една нощ стават депутати от СДСМ и бранят партийната политика, казва още Груевски в интервюто….