В обектива

По границите на Слънчевата система (ВИДЕО)


Сондата „Нови хоризонти“ преполови пътя към следващата си цел след Плутон – загадъчния астероид 2014 MU69, който е на границата на Слънчевата система, в Пояса на Койпер, съобщи vesti.ru.

Този астероид е един от най-ранните останки от зараждането на Слънчевата система. Срещата на „Нови хоризонти“ с него е планирана за 1 януари 2019 г.

Диаметърът на астероида 2014 MU69 не надвишава 45 км. Той обаче е 1000 пъти по-масивен и 10 пъти по-голям от комета. Астероидът е много интересен за специалистите, защото те предполагат, че морфологията му не се е изменила много от времето на формирането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

Той беше един от седемте кандидата за продължаване на мисията на „Нови хоризонти“, които астрономите избираха и изключваха с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“.

В края на тази седмица „Нови хоризонти“ ще превключи на спящ режим и така ще продължи пътя си 159 дена. Апаратът е в активен режим вече почти две и половина години – от 6 декември 2014 г. В средата на юли 2015 г. той се приближи максимално до Плутон – на 12 500 км.

„Нови хоризонти“ сега е на 5,7 милиарда км от Земята. На това разстояние радиосигнал, изпратен от управлението на полета, достига до него за 5 часа и 20 минути. Всички системи на сондата работят нормално.