В обектива

Албанци вадят фалшиви документи, за да станат българи


Досега в съвременната албанска държава при нито едно преброяване няма открити българи, но в последно време техният брой рязко се увеличава и числото тревожно расте, пише македонският вестник „Дневник“.

Според изданието става дума за „феномена български паспорти“ в Албания, който първо обхванал области „сто процента населени с македонци“ като Преспа, Голо Бърдо и Гора. „Сега тази треска за български паспорти се разширява и върху други територии“, пише вестникът.

Публикацията се позовава на вестник „Телеграф“, който неотдавна писал за невиждан интерес в албанския град Елбасан за вадене на български паспорти. Само през 2016 г. от Елбасан са се изселили над 850 семейства, всички с български документи. Изселилите се от този град обикновено отиват в скандинавските страни или във Великобритания.

Според албански медии всяка седмица от 250 до 300 млади жители в този град си правят изследвания за ХИВ/Спин. Това е само един индикатор за интереса за български паспорти, тъй като тези изследвания се изискват само в определени страни, пише „Дневник“.

„Телеграф“ обяснява интереса към българските документи за самоличност с тежката политическа ситуация в Албания, задълбочаващата се икономическа криза, голямата безработица и загубата на надежда.

Един от критериите, за да могат албанците да получат български паспорт е да са родени в зоната на Голо Бърдо, но албанците се оказали хитри и фалшифицират документи, пи…