В обектива

Американците се похвалиха с кораб за $13 милиарда


Най-модерният самолетоносач в американските въоръжени сили USS „Джералд Форд“ беше изкаран на морски тестове, предаде „Си Би Ес нюз“.

Плавателният съд, който струва близо $13 милиарда, бе изведен в открити води, за да започнат изпитания, посочи изданието. Все още обаче е твърде рано да се говори за бойна готовност и дислоциране в различни точки на света за изпълнението на мисии.

Строителството на самолетоносача започна през 2009 година и трябваше да приключи през септември 2015 год., но изпълнението се забави. На борда на машината са инсталирани системи от последно поколение, посочват американските военни.

Въпреки това обаче има и критици на проекта. Рей Мейбъс – ръководител на американския флот при управлението на Барак Обама – заяви, че „Джералд Форд“ е пример за това как не трябва да се строи кораб. По думите му в процеса на строителството на самолетоносача е бил доизглаждан неговият дизайн, а не обратното.

„Това е глупав начин да строиш какъвто и да е кораб, особено нещо толкова голямо и сложно като самолетоносач“, заяви бившият командир на военноморските сили.

USS „Джералд Форд“ ще може да бъде използван за различен тип мисии, а от него ще могат да оперират и многоцелеви изтребители Ф-35 „Мълния“.

Най-рано през 2021 година обаче самолетоносачът ще бъде в бойна готовност. Това означава, че Доналд Тръмп ще трябва да бъде избран за втори мандат, за да има възможност да изпр…