В обектива

Бивш съветник в Пентагона заплаши Ердоган


Бивш съветник в Пентагона по въпросите за Ирак и Ирак заплаши турския президент Реджеп Ердоган, предаде „Дейли Сабах“. Майкъл Рубин написа в профила си в Туитър, че държавният глава ще бъде първият убит, ако в страна бъде върнато смъртното наказание.

Рубин, който преподава и в Американския предприемачески институт, написа: „Каква странна ирония – да върнеш смъртното наказание и да бъдеш първия убит“, тагвайки турския президент Ердоган.

Това не е първият път, в който бившият съветникът към Пентагона отправя критики към държавния глава на южната ни съседка.

Майкъл Рубин е твърд поддръжник на тезата „не“ на конституционните промени на предстоящия референдум. На 16 април Турция може да се превърне в президентска република, а според мнозина цялата власт вече легитимно ще е в ръцете на само един човек.

През последните месеци в Турция се заговори и за връщане на смъртното наказание. Европейските лидери заплашиха Анкара, че по този начин завинаги ще затвори вратите си към общността.

Турските медии припомнят, че Майкъл Рубин е критик на турските управляващи и защитник на Фетхуллах Гюлен, който бе посочен за организатор на опита за военен преврат през миналата година. Рубин написа статия, озаглавена „Депортирането на Гюлен ще подкопае НАТО“.

След опита за военен метеж Анкара поиска от Вашингтон депортирането на живеещия в Пенсилвания проповедник, но към момента няма положителен отговор….