В обектива

Пекин срещу шпионите


Китайската столица засилва своята кампания срещу чуждия шпионаж. Властите в Пекин предлагат награди от между 1500 и 73 000 долара за граждани, които подадат сигнали за шпиони, съобщават китайските държавни медии, цитирани от „Ройтерс“.

„Спешната“ нужда от нови мерки срещу чуждестранните шпиони е неприятна косвена последица от реформите в Китай и отварянето му към света, пише официозът „Пекин дейли“.

„Чуждестранни разузнавателни служби и други враждебни сили също се възползваха от удалата се възможност, за да подронят устоите на страната чрез внедряване на политически агенти, всяване на разделение и извършване на подривни действия, кражби на тайни и конспирации“, посочва изданието.

Пекинското поделение на китайското Бюро за национална сигурност ще поощрява гражданите да се включат в усилията на контраразузнавателните органи, като им предлага възнаграждения на стойност между 10 000 и 500 000 юана (1500 долара и 73 000 долара) за сведения за шпиони, се казва още в статията.

Вестникът изброява потенциални шпионски дейности – работа с държавни служители във вреда на китайските интереси, насърчаване на бягствата в чужбина и купуването на държавни тайни.

При разкриване на шпионско оборудване като например устройства за записване и следене са предвидени допълнителни награди….