В обектива

Руският флот по-активен, отколкото през Студената война


Руските военноморски сили са достигнали нива на активност, каквито не е имало от Студената война насам. За това предупреди американският адмирал Мишел Хауърд, цитирана от „Ройтерс“.

„Виждаме активност, която не сме виждали и през Студената война, когато съществуваше Съветският съюз. Това е безпрецедентна активност“, заяви Хауърд, която командва американския флот в Европа и Африка.

US адмиралът посочи, че има предвид най-вече активността на руските военноморски сили в Европа. Според нея маневрите на руските военноморски сили са повече, въпреки че флотът е по-малък от Студената война.

„Те са глобален флот, разбирам това. Но през последните няколко години активността в този театър се е увеличила“, заяви адмирал Мишел Хауърд.

Тя се аргументира с няколко примера, сред които изпращането на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ в Средиземно море, увеличените патрули в Арктика, както и разполагането на подводници в Черно море.

По думите й руските маневри на флота са съпроводени от засилване на кибератаките, както и увеличаване на опасните прелитания на руската бойна авиация близо до американски и други съюзнически плавателни съдове.

Отношенията между Кремъл и Запада се влошиха до червено след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Мишел Хауърд заяви, че страните-членки на НАТО трябва да увеличат своите възможности и да изпратят ясен сигнал към Москва, че алиансът има решителност и сила….