В обектива

Тъжна годишнина от трагедията край Смоленск (ВИДЕО+СНИМКИ)


С полагане на венци в Полша започна отбелязването на седмата годишнина от самолетната катастрофа в Русия, в която загина президентът Лех Качински, съпругата му и 94 парламентаристи, висши военни и държавни служители.

Начело на управляващата партия в Полша е Ярослав Качински, братът близнак на загиналия президент, който държи редовно да се отбелязва годишнината на една от най-големите трагедии на страната и да се почита паметта на покойния президент, съобщи „Ройтерс“.

Рано сутринта президентът Анджей Дуда и Марка Качинска, дъщерята на покойната президентска двойка, поставиха цветя пред мраморния им саркофаг в Краков.

Ярослав Качински поднесе цветя пред паметната плоча за загиналите, поставена в президентския дворец във Варшава малко след 8 ч. и 41 минути – часа, в който самолетът се разби на 10 април 2010 година.

Лех Качински и официална полска делегация летяха за Русия, за да отдадат почит на полските офицери, убити от тайната съветска полиция през Втората световна война.

Днес в Полша ще се състоят различни траурни церемонии, ще бъдат отслужени молебени, ще бъдат положени цветя на гробовете на загиналите, предаде ТАСС. За да почетат паметта им от сутринта пред президентския дворец, започнаха да идват хора, които палят свещи и оставят цветя.

През 2011 г. официалното полско разследване посочи като причина за катастрофата снижаване на самолета за кацане с прекалено голяма скорост и при лоши метеорологични условия, както и закъснение на про…