В обектива

Турция в Европейския съюз? Мисия невъзможна!


На хартия Турция все още е кандидат за член на Европейския съюз, но в действителност не е. Това заяви германският евродепутат Александър Граф Ламбсдорф пред „Евронюз“.

„Никой – нито в Брюксел, нито в Анкара – не вярва, че в крайна сметка страната ще се присъедини към европейската общност“, заяви депутатът, който е лидер на немската Свободна демократическа партия.

Присъединяването на Турция към ЕС се обсъжда от години, но много европейски столици са скептични относно тази възможност.

„Във Франция открай време са против присъединяването на Турция. В Германия 80% от хората се противопоставят. Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия също“, заяви Ламбсдорф. По думите му няма демократична подкрепа към кандидатурата на Анкара.

Той заяви, че „ние, европейците, бяхме неискрени спрямо нашите турски приятели, казвайки им, че в крайна сметка могат да се присъединят към съюза“.

Според Ламбсдорф една от основните причини за затворената врата от Брюксел е погазването на свободата на словото в страната. „Трябва всички да осъзнаем, че в Турция има повече затворени журналисти, отколкото в Китай и Иран“, заяви евродепутатът. „Това ни казва много за свободата на изразяване в тази страна“, каза още евродепутатът.

В началото на този месец турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е „християнски съюз“….