В обектива

Задава ли се война между Турция и Сирия?


Тъмни облаци са надвиснали над Сирия. Страните от Г-7 излязоха с позиция, че Башар Асад не трябва да е част от бъдещето на страната и е необходимо да бъде намерено политическо решение, а не военно.

Турция обаче е на противоположно мнение. Турски министър заяви, че режимът на Асад трябва да бъде свален с военна сила, защото политическите усилия не са дали резултат.

Йомер Челик, министър по европейските въпроси, заяви, че светът трябва да използва сила, за да спре клането в Сирия, предаде „Дейли Сабах“.

На срещата на високо ниво в италианския град Лука външните министри от Г-7 изразиха мнение, че Башар Асад няма място в управлението на страната. Дипломатите смятат, че режимът е използвал химически оръжия срещу собственото си население и десетки цивилни са загинали.

„До този момент говорихме за политическо решение, но Асад блокира тези опити. Когато политическото решение е опция, отговорът на Асад са химическите оръжия“, заяви министърът. Челик не отговори дали Анкара ще изпрати войска в Сирия срещу Асад.

Само преди дни Турция сложи край на операция „Ефратски щит“ в северната част на Сирия, целяща да прочисти регионите близо до турската граница от присъствието на бойци на „Ислямска държава“ и кюрдски такива.

Анкара обаче ясно заяви, че е възможно в бъдеще да даде началото на нова военна операция в съседна Сирия. В началото на месец март Турция изпрати елитни командоси от военноморските си сили в Сирия.

Факти.бг…