В обектива

Пентагонът: Няма съмнение кой пусна зарина над Идлиб


Няма съмнение, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака от 4 април. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от световните агенции.

„Няма съмнение, че сирийският режим е отговорен за решението да се предприеме тази атака и за самата атака“, каза Матис на пресконференция заедно с генерал Джон Вотел, командващ американските сили в Близкия изток, предаде „Ройтерс“. Той каза, че се базира на преглед на разузнавателни данни.

„Един премерен военен отговор бе най-доброто, което можеше да се направи с цел разубеждаване на режима да предприеме друга атака от този род“, каза Матис относно американския наказателен ракетен удар по база на сирийските военновъздушни сили, извършен след химическата атака.

„Това военно действие показва, че САЩ няма да стоят, без нищо да правят, когато Асад пренебрегва международното право и използва химически оръжия, които твърди, че е унищожил“, допълни Матис.
Той обаче уточни, че стратегията на САЩ в Сирия си остава същата – победа над джихадистката група „Ислямска държава“. Това остава приоритет за САЩ.

Матис заяви още, че напрежението между САЩ и Русия няма да излезе от контрол след американския ракетен удар по сирийската база.

Същевременно Белият дом предаде на репортери доклад за химическата атака в Сирия, предаде Ройтерс. В него се казва, че американското разузнаване е посочило, че химическият агент е бил &quot…