В обектива

САЩ: Асад е по-лош от Хитлер


Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че не вижда в бъдеще стабилна и мирна Сирия, в която Башар Асад ще е начело й, предаде „Ройтерс“. Говорейки за химическата атака, Спайсър каза, че Асад е по-лош от Хитлер.

„По време на Втората световна война, не се използваха химически оръжия. Един толкова отвратителен човек като Хитлер, дори не падна толкова ниско, та да използва химически оръжия“, каза Спайсър на ежедневната си пресконференция в Белия дом. Т

ова изказване обаче изглеждаше като омаловажаване на престъпленията на нацисткия режим и Спайсър бе разкритикуван заради него. Той побърза да внесе яснота в думите си относно Хитлер и химическите оръжия, след като журналистка призова да го направи.

„Що се касае до зарина, Хитлер не е използвал този газ върху собствения си народ по същия начин като Асад. Знам че той ги отнесе в центровете на Холокоста. Но аз имах предвид начина, по който Асад ги използва, когато отиде в градовете и ги хвърли върху стотици невинни, насред градовете“, поясни говорителят.

Малко по-късно обаче Спайсър се извини за коментар си. „Най-искрено си признавам, че погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста“, каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че Спайсър трябва да бъде уволнен, а президентът Тръмп трябва незабавно да се разграничи от думите му, …