Бизнес и Политика

Робот, с който да се върнеш у дома

Технологичният стартъп Ohmni, базиран в Силициевата долина, е проектирал домашен робот, чиято е работа е да асистира при проблеми с видео чат.

Изобретението е полезно за по-възрастните хора, които искат да видят и чуят децата си, но не знаят как. „Семействата често са разпръснати по света и комуникацията е трудна.“, коментира Тук Ву, един от основателите на компанията.

Ohmni разполага с колелца, таблет и камера. Той може да се движи свободно из къщата, за да стигне до човекът, с когото искате да си поговорите. Роботът струва около 1395 долара и трябва да се поръча предварително. След 11 май, когато проектът е напълно готов цената ще скочи с 50 долара.

Всъщност роботът е създаден така, че да можете да се завърнете у дома поне за малко. Ву е от Виетнам, но отдавна не живее там. Семейството му, обаче е там и му липсва. Така той решава да създаде Ohmni. “Така мога да поседя с мама в кухнята или да погледам мач с баща ми на дивана. Усещането е все едно съм там, макар че съм на хиляди километри.“, казва Ву.

Подаващия обаждането може да контролира робота чрез уеб браузър. Батерията издържа 5-6 часа. Тази година Ohmni ще си има и ръце. Така ще можете да помагате у дома, дори да Ви няма. Трябва Ви само връзка с интернет и натискането на едно бутонче и пак сте си у дома.