В обектива

Египет иска да въведе такса за ползване на Facebook


Египетският парламент предлага да се въведе абонамент за ползвателите на Facebook като част от мерките срещу тероризма. Месечната такса ще е 200 египетски фунта, или 11 USD. Целесъобразността от подобна мярка се обуславя от необходимостта от „предотвратяване използването на Facebook като инструмент за насаждане на омраза, насилие и прокарване на екстремистки идеи”, а също така и за наблюдение на потребителите на социалната мрежа. Според депутатите, аргументите на противниците на идеята са неуместни. Facebook „разрушава Египет, като предоставя на терористите инструмент за реализирането на акции на насилие” смятат още депутати и предлагат да се затегне контрола над социалната мрежа.

Законопроектът ще бъде разгледан в близките дни, но още отсега предизвиква остра негативна реакция от страна на обществеността, която е против въвеждането на каквото и да е било такса за ползване на Facebook и контрол върху акаунтите. В 100-милионен Египет активно интернет ползват 30 милиона души, като едва ли не всеки има акаунт във Facebook или Twitter.

Реакцията на Facebook, който се придържа към политиката „Нашата регистрация е безплатна и винаги ще бъде такава” за момента не е известна….