В обектива

Сирийски терористи поздравиха Ердоган за победата


Сирийската салафистка групировка Ахрар аш-Шам, действаща в северната част на Сирия, поздрави турския президент Реджеп Ердоган за победата на референдума.

Бунтовническата групировка е една от най-големите, борещи се срещу режима на Башар Асад от началото на гражданската война в Сирия, започнала през 2011 година.

Говорителят на бунтовниците Омран Му поздрави от профила си в социалните мрежи „турските си приятели” и Ердоган за успеха на проведения референдум, който ще даде повече власт на държавния глава.

Официалният говорител на терористичната групировка публикува съобщението на арабски, турски и английски, поздравявайки управляващите в Турция с голямата победа.

За Ахрар аш-Шам се бият близо 20 000 души, което я прави една от големите бунтовнически групировки в сирийския конфликт. За „близки отношения” с Анкара и Реджеп Ердоган се заговори още през 2015 година. Групировката дори беше наречена „любимите терористи на Турция” от западни експерти по тероризъм и близкоизточни конфликти.

„За“ конституционните промени в Турция гласуваха малко над 51% от избирателите. През 2019 година – след следващите избори – Турция ще се превърне в президентска република. Критиците на Ердоган обявиха, че това ще подкопае демократичните устои на страната. Поддръжниците на държавния глава пък твърдят, че промените ще заздравят сигурността и икономиката на страната.

Важна ще бъде и посоката на развитие на Турция по отношение на сирийс…