В обектива

Ердоган спечели референдума, но се отдалечи от ЕС


Турция изгуби шанса си за влизане в Европейския съюз след референдума за конституционни промени. Това заяви пред вестник „Билд“ австрийският външен министър Себастиан Курц.

Той е един от европейските хардлайнери, които категорично са против влизането на страната в общността. По думите му след победата на Ердоган в допитването Анкара вече няма никакъв шанс да се присъедини към блока.

Себастиан Курц заяви, че референдумът – който ще направи страната президентска република през 2019 г. – е отчуждил Турция от върховенството на закона и демокрацията.

В профила си в Туитър австрийският дипломат написа, че е нужно най-накрая между Анкара и Брюксел да има откровени отношения и диалог.

Изглежда подобни настроения има и в самата Турция. Ердоган на няколко пъти заяви, че според него Европейският съюз е християнски съюз, в който Турция никога няма да бъде допусната.

Анкара призова европейските лидери да бъдат откровени и добави, че от отдалечаването на страната от общността ще пострада повече ЕС, а не Турция….