В обектива

Турция удължи извънредното положение


Турското правителство удължи извънредното положение в страната с още три месеца. Това заяви снощи вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от „Ройтерс“ и ТАСС.

Това е третото поред удължаване на извънредното положение след опита за преврат на 15 юли миналата година. Решението на правителството ще бъде внесено за утвърждаване в парламента.

По-рано вчера Съветът за национална сигурност на Турция препоръча на правителството да удължи с още при месеца, от 19 април, извънредното положение в страната.

„С цел да бъде гарантирана защитата на правата и свободите на гражданите, демокрацията и принципите на правовата държава, беше взето решение да се препоръча удължаването на режима на извънредното положение“, се посочва комюнике на Съвета за национална сигурност.

Извънредното положение бе удължено за последно с три месеца на 19 януари. То дава право на правителството да заобикаля парламента при приемането на нови закони и да ограничава или суспендира права и свободи, когато сметне за необходимо.

Противниците на президента Ердоган критикуват мярката, твърдейки, че тя е използвана като претекст за смазване на несъгласието….