В обектива

Руски агенти ликвидираха показно терористи (ВИДЕО)


Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) разпространи видеозапис от ликвидирането на двама азиатци, които се готвели да извършат терористични нападения на територията на страната, предаде ТАСС.

На видеото се виждат компоненти за изготвяне на взривно вещество. Предполагаемите терористи се укривали в частен дом във Владимирска област, а единият държал в ръката си автомат Калашников.

В съобщението на ФСБ по този повод се казва, че при опит за задържане и в резултат на военно стълкновение нейни агенти са „неутрализирали двама граждани на страна от Централна Азия, оказали активна въоръжена съпротива“. Няма пострадали сред агентите на ФСБ.

Директорът на ФСБ Александър Бортников съобщи, че само през изминалата година в Русия са били предотвратени 16 терористични града в девет големи града – Москва, Санкт Петербург, Красноярск, Екатеринбург, Тула, Уфа, Сочи, Новосибирск и Нижни Новгород.

Нерядко участници в неутрализираните групи били граждани на страни от Общността на независимите държави (ОНД), пристигнали в Русия с потоците от трудови мигранти.

Ликвидирани са 46 клетки на международни терористични организации. Анализът сочи, че основното им ядро е от граждани на страни от ОНД, преминали подготовка и участвали в бойни действия в Сирия или Ирак.