В обектива

Войната в Сирия ще сложи край на US доминацията


Войната в Сирия ще доведе до разпадането на американската доминация в световен мащаб. Това заяви бившият ирански президент Махмуд Ахмадинеджад пред „Евронюз“.

„Тръмп избра пътя на войната въпреки обещанията, които направи пред американците. Войната в Сирия ще доведе до падането на американската хегемония в света. Има много причини за това, които ще обясня друг път“, заяви бившият държавен глава, който ще се кандидатира за нов мандат.

„Иран, САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция – всички ние трябва да работим за мир и диалог в Сирия. Най-важното е да се уважава суверенитета на сирийския народ. Трябва да позволим на сирийците да изберат какво искат и да уважим избора им. Никой, никой не е над сирийския народ – никой“, заяви Ахмадинеджад.

През последните седмици напрежението в Сирия ескалира и последваха взаимни обвинения между западните страни и режима на Башар Асад.

При химическа атака в началото на месец април бяха убити над 80 цивилни, сред които и деца. Сирийският режим бе посочен за виновник, Асад категорично отрече да има вина. След химическата атака със зарин американските въоръжени сили атакуваха с ракети сирийска военна база.

Войната в Сирия се води от месец март 2011 година. Милиона сирийци бяха убити или ранени, а огромна част от сирийският народ напусна домовете си в търсене на сигурност и по-добро бъдеще. Бежанската вълна, заляла Европа, е най-голямата от края на Втората световна война насам….