В обектива

Караджич в Хага: Проявете честност


Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич е поискал от Апелативната камара на Международния трибунал да промени присъдата му от 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна от 1992-1995 г., и да издаде справедливо решение, предаде Б-92.

В отговора си на жалбата на прокуратурата, съдържащ 109 страници, Караджич призова Апелативната камара да направи „това, което е правилно и справедливо, а не това, което се очаква“.

В документа Караджич посочва, че процесът срещу него е бил „нечестен“ и е довел до грешни заключения в присъдата. По неговите твърдения обвиненията на прокуратурата са били неточни и неверни и затова присъдата е била незаконна.

По-рано Караджич поиска Апелативната камара да отхвърли жалбата на прокуратурата, която поиска присъдата му да бъде променена на доживотен затвор.

Радован Караджич беше осъден през март 2016 г. В началото на декември прокуратурата обжалва присъдата и поиска да бъде променена на доживотен затвор. Караджич също обжалва, като оспори твърденията на обвинението и поиска оправдателна присъда.

Международният трибунал съобщи по-рано, че прокуратурата и Караджич трябва да изложат устно жалбите си през пролетта на 2018 г., а окончателната присъда се очаква една година по-късно….