В обектива

Нареждане: Стреляйте по терористите зад волана!


Британските сили за сигурност променят тактиката си спрямо терористите, пише „Скай нюз“. Промяната е продиктувана от атентатите в Берлин, Ница и Лондон, при които бяха използвани превозни средства за нанасяне на повече поражения.

През лятото на миналата година десетки бяха прегазени от камион на английската алея във френския град, а подобно „оръжие“ беше използвано и в немската столица преди Коледа. През март тази година пък 52-годишен атентатор се вряза с автомобила си в пешеходци на Уестминстърския мост, преди да бъде застрелян пред британския парламент.

До този момент полицаите са имали нареждане да не убиват шофьори на движещи се коли заради риск от допълнителни поражения. Заради атентатите обаче въоръжените сили предприемат по-агресивен подход.

От британската полиция обявиха, че „ужасяващите нападения“ са предизвикали промяната. Терористите са променили тактиката си, включвайки камиони и автомобили при нападенията, за да има повече жертви.

„Свикнали сме да даваме наставления да не се стреля по движещ се автомобил заради рисковете. Но ако превозното средство е използвано като оръжие, нямаме друг избор“, обявиха от полицията на Острова.

Службите разкриха също така, че полицейските служители вече имат подсилени патрони, които да преминат през стъкла и врати.

Мерките за сигурност във Великобритания и Европа остават засилени след серията терористични атаки през изминалите месеци….