В обектива

Изпълниха първа смъртна присъда от 12 години


В американския щат Арканзас изпълниха първа смъртна присъда от 2005 година насам, предаде „Ню Йорк Таймс“. Осъденият беше екзекутиран със смъртоносна инжекция. Ледъл Лий, признат за виновен за убийството на Дебра Рийз преди две десетилетия, беше умъртвен в 23:56 часа местно време.

Властите пренебрегнаха обвиненията на няколко организации, че бързат да изпълнят смъртни присъди. Адвокати остро се противопоставиха на желанието на Арканзас да умъртви осем души в рамките на няколко дни.

Един от проблемите, пред които са изправени в затворите, е недостигът на използваните смъртоносни медикаменти. Срокът на годност на инжекциите изтича в края на месеца, а производителят е спрял дейност. Американските медии посочват, че до края на месеца се очаква да бъдат изпълнени още няколко смъртни присъди.

Екзекутираният Ледъл Лий получи инжекция с три медикамента: мидазолам за изпадане в безсъзнание, бромид за спиране на дишането и калиев хлорид за спиране на сърцето.

Преди години в Арканзас беше въведен временен мораториум върху смъртните присъди. Забраната, която по-късно беше отменена, бе наложена заради нехуманното отношение към затворниците и мъчителната болка в последните им мигове на този свят.

51-годишният Ледъл Лий бе признат за виновен за брутално убийство през 90-те години на миналия век. Той нахлу в дома на жертвата си в Джаксънвил, след което я преби до смърт.

Осъденият на смърт е отказал да каже финални думи, преди да бъде умъртвен. Няколко свидетели …