В обектива

Руски ракети ще пазят турското небе


Турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви, че преговорите с Русия за закупуване на системи С-400 са достигнали финалната си фаза, предаде ТАСС.

Това все пак не означава, че сделката ще бъде подписана незабавно, добави министърът. Той заяви, че натовските страни не са представили финансово изгодна оферта за алтернатива.

Анкара и Москва водят преговори за изграждане на системи за противовъздушна отбрана, като се визират зенитно-ракетните комплекси С-400.

„Ясно е, че Турция се нуждае от система за противоракетна отбрана. Работата по С-400 достигна финална точка. Финалната фаза обаче не означава утре сутринта да подпишем сделката“, заяви Фикри Ъшък.

Крайното решение се очаква да бъде взето от президента Реджеп Ердоган. През септември 2013 година Турция избра китайската фирма CPMIEC за ПВО инфраструктурата си. Под натиска на НАТО обаче турците дадоха заден ход на сделката, възлизаща на $3.44 милиарда.

След затоплянето на отношенията с Русия турците промениха курса и започнаха преговори с Кремъл. С-400 „Триумф“ е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие.

С- 400 ползва три вида ракети, за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности….