В обектива

САЩ обявиха война на руските хакери


Американските власти повдигнаха обвинения на руски хакер и поискаха екстрадирането му, предадоха световните агенции. Пьотр Левашов бе задържан по-рано през този месец в Испания по искане на американските служби.

36-годишният руснак е смятан за един от най-опасните хакери в световен мащаб. Според министерството на правосъдието е отговорен за заразяването на десетки хиляди компютри.

Испанските сили за сигурност го задържаха по международна заповед за арест. Съпругата му сподели, че арестът е направен във връзка с обвиненията на Вашингтон към Кремъл за намеса в президентските избори, спечелени от Тръмп.

В същото време стана ясно, че руски гражданин е осъден на 27 години затвор в Съединените щати за хакерство. Това е най-дългата подобна присъда, давана някога на американска земя.

Роман Селезньов, син на депутата Валерий Селезньов, ще лежи близо три десетилетия зад решетките заради обвинения в хакерски атаки срещу US компании и кражба на данни от кредитни карти.

Американските власти разкриха, че хакерът е направил финансови удари в размер на 170 милиона щатски долара. Според руския депутат присъдата е политически мотивирана….