В обектива

Ето това е безкрайна опашка! Вижте как гласуват в Монреал


Потребител публикува в социалната мрежа безкрайна опашка от чакащи френски граждани, които искат да упражнят правото си на глас в първия тур на президентските избори.

Кадрите са заснети в Монреал, Канада. Хората чакат търпеливо реда си. Френските медии съобщиха за дълги опашки и в други точки на планетата.

Близо 57 гласоподаватели имат право на глас на днешните избори, които са сочени като ключов политически тест за стабилността не само във Франция, но и на Европейския съюз.

Мерките за сигурност са затегнати заради терористичните нападения в страната и Европа през последните месеци. Дни преди изборите полицай беше убит на Шанз-Елизе.

Целият свят наблюдава изборите във Франция. Заявка за излизане от ЕС даде кандидатката на „Национален фронт“ Марин льо Пен, която е твърдо решена да свика референдум за напускане на блока. Ако се класира на балотаж, то другите кандидати ще се обединят срещу нея, посочват социолозите.

Над 50 000 полицейски служители са ангажирани с осигуряване безпроблемното протичане на вота. Мерките за сигурност са засилени заради терористичните нападения. Само преди дни полицай бе убит на Шанз-Елизе.

À #Montréal, difficile de savoir où la file commence et où elle finit… 🗳️🇫🇷 #Election2017 #ElectionFrancaise #ElectionPresidentielle2017 pic.twitter.com/gDZLSM1yRk— François Zeller (@FranZeller) April 22, 2017