В обектива

Крайнодясното в Германия става още по-крайно


Крайнодясната немска партия „Алтернатива за Германия“ реши да не омекотява тона в месеците преди парламентарните избори, съобщи Би Би Си.

Делегатите на партията отхвърлиха предложението на една от водещите фигури на движението Фрауке Петри то да се насочи повече към центъра.

В Кьолн се провежда двудневен конгрес на партията, която трябва да начертае плановете си за действие в предстоящата кампания. Петри предложи „Алтернатива за Германия“ да се коалира с други, но искането бе отхвърлено.

По думите й е по-добре партията да бъде в управление, а не в опозиция, но делегатите на конгреса са убедени, че не трябва да променят крайнодясната реторика.

Социологическите агенции прогнозират „Алтернатива за Германия“ да мине прага и да влезе в следващия парламент, но няма да играе решаваща роля в него.

В Кьолн се стигна до сблъсъци между протестиращи срещу крайнодясното движение и полицията. Двама униформени бяха ранени, а някои от демонстрантите – арестувани.

Над 4000 полицаи бяха ангажирани с опазването на реда в Кьолн. Част от протестиращите дори се опитаха да нахлуят в хотела, в който се провежда конгреса на „Алтернатива за Германия“….