В обектива

Оланд призова французите да не гласуват за Льо Пен


Френският президент Франсоа Оланд призова своите сънародници на втория тур на президентските избори да не гласуват за кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, предадоха френските медии.

Центристкият кандидат Еманюел Макрон спечели вота в неделя, но не събра нужните 50%, и след две седмици ще се проведе балотаж между него и лидерката на „Национален фронт“.

Настоящият президент не се кандидатира за нов мандат. От трибуната на Елисейския дворец той призова своите сънародници да подкрепят Макрон.

По думите на Франсоа Оланд победа на крайнодясното на предстоящия балотаж ще застраши страната му, чието бъдеще е в Европейския съюз.

„Крайнодясното е риск за Франция. То ще раздели страната ни, поради което аз ще гласувам за Еманюел Макрон“, заяви френският държавен глава в последните дни на мандата си.

В първия тур на президентските избори банкерът и бивш министър на икономиката Еманюел Маркон събра близо 24% от гласовете. Общо 11 кандидати участваха на изборите. Социалистът и министър-председател на Франция Бернар Казньов също подкрепи Еманюел Макрон….