В обектива

Русия харчи луди пари за отбрана (ВИДЕО)


През 2016 г. Русия, при все че е в икономическа криза, отново измести Саудитска Арабия от третата позиция в света по разходи за отбрана. Това съобщи Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от „Ройтерс“.

По този начин Русия се завръща на трета позиция зад САЩ и Китай.

През 2016 г. Русия отдели за военни разходи 69.2 млрд. долара – с 5.9 на сто повече, отколкото през 2015 година. Това представлява 5.3 процента от нейния БВП, нещо невиждано от разпадането на Съветския съюз преди четвърт век, подчертава авторитетната институция в бранша.

„Това вдигане на разходите и тежко бреме за икономиката се отразява зле на руската икономика в сегашния деликатен за нея момент поради ниските цени на горивата и икономическите санкции, наложени от 2014 г.“ от Запада във връзка с украинския конфликт, коментира СИПРИ в своя анализ.

Саудитска Арабия – с трети по големина военен бюджет през 2015 г., миналата година отново е слязла на четвърта позиция. Разходите й за отбрана са спаднали с 30%, на 63.7 милиарда долара „независимо от продължаващото й участие в регионални конфликти“, отбелязва институтът.

„Спадът в доходите от петрола и стопанските проблеми, съпровождащи курсовия спад, принудиха много страни износителки на петрол да свият военните си разходи“, изтъква Нан Тян, експерт от СИПРИ.

На първо място остава военният бюджет на САЩ, увеличен през 2016 г. с 1,7 процента – на 611 млрд. долара. Следва Китай с…