Бизнес и Политика

Бизнесът ще обсъжда минималната заплата с новия кабинет

Българският бизнес иска да започне преговорите за смяна на механизма за определяне на работната заплата, веднага след встъпването в длъжност на новия кабинет. Работодателските организации изразиха своето становище, изпратено до медиите и министъра на труда и социалната политика.

В съобщението се казва, че предложеният механизъм за определяне на минималната работна заплата от служебното министерство, не отразява постигнатия напредък с различни социални партньори. Организациите посочват няколко точки, с които няма да се съгласят.

В плана, предложен от служебното министерство се посочва липсата на критерии за определяне на диапазон на минималната работна заплата. Според бизнеса минималната работна заплата не бива да се актуализира всяка година. Като аргумент е посочен факта, че в другите европейски страни това се случва през 2-3 години.

Изложените аргументи и несъгласия с поставения план, налагат и окончателните преговори да бъдат насрочени за дата, след която в длъжност ще стъпи новият кабинет.