В обектива

Израел се озъби на Германия


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отмени планираната среща с германския министър на външните работи Зигмар Габриел, предаде ДПА. Срещата беше отменена в последния момент.

По-рано днес Нетаняху предупреди Габриел, че няма да разговаря с него, ако той се срещне с представители на две израелски организации, критикуващи действията на правителството.
Двете организации са: „Да нарушим мълчанието“ и Израелски информационен център за човешките права в окупираните територии (B’Tselem – The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories).

Те критикуват действията на правителството в палестинските територии и документират нарушения на правата на човека. Първата от двете организации освен това дава възможност на израелски военни, гарантирайки тяхната анонимност, да разказват какво са преживели в армията и да критикуват нейните осъдителни според тях действия.

По-рано днес Габриел бе запитан от журналисти дали ще отмени срещата с представители на двете организации, но той каза, че се надява да се види и с тях, и с Нетаняху. Габриел добави, че ще е жалко, ако израелският премиер откаже срещата с него.

Отменянето на срещата е необичайна спънка пред дипломатическите отношения между Израел и Германия. Берлин е един от най-твърдите европейски поддръжници на израелската държава….