В обектива

Северна Корея извади оръдията (ВИДЕО)


Северна Корея извърши мащабни артилерийски учения със стрелби по случай 85-годишнината на армията. По същото време в Токио представители на САЩ, Южна Корея и Япония се договориха за тясно сътрудничество за мерки срещу заплахите от Пхенян, предадоха световните агенции.

Според правителствен източник в Сеул севернокорейците са извършили стрелбите в района на крайбрежния град Вонсан. В тях са били задействани между 300 и 400 единици далекобойни оръдия.

Експерти смятат, че Пхенян се е отказал от плановете да извърши през някой от следващите дни нов ядрен опит или ракетен тест, за да не провокира САЩ и Южна Корея, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

На 9 април Тихоокеанското командване на САЩ потвърди, че самолетоносачът „Карл Винсън“, съпроводен от два разрушителя със системата „Иджис“, и един миноносец, са се насочили към Корейския полуостров.

Очаква се флотилията да навлезе в Японско море в началото на идната седмица, припомни ТАСС. По-рано днес стана ясно, че американската ядрена подводница „Мичиган“, въоръжена с управляеми ракети, е пристигнала в южнокорейското пристанище Пусан на посещение, обявено като рутинно с цел отдих за екипажа и зареждане с провизии.

Снощи Шон Спайсър, говорител на президента Доналд Тръмп, съобщи, че към всички членове на Сената е отправена покана да дойдат в Белия дом, за да бъдат информирани за положението на Корейския полуостров. Сенаторите ще изслушат държавния секретар Рекс Тилър…