В обектива

Джихадисти: Русия да се маха от Сирия


Свързаната с „Ал Кайда“ група „Батальонът на имам Шамил“ обяви своите претенции към Русия. Джихадистите, които поеха отговорност за взелия 16 жертви на 3 април бомбен атентат в метрото на Санкт Петербург, настояват Москва да изтегли войските си от Сирия. В противен случай заплашват с нови атентати, пише руският в. „Аргументи и факти“.

Джихадистите не съобщиха в кой град планират нови нападения.

Според говорител на терористичната групировка атентатът от 3 април е бил организиран във връзка с очакваното същия ден посещение на президента Владимир Путин в Санкт Петербург. По думите му експлозията е отговор на руската военна инвазия в Сирия, посочва „Дни“.

За подобни групировки да си сложат името на който и да било терористичен акт означава престиж. Точно затова извършват атентати – за да покажат колко са значими и влиятелни“, .пишат руските вестници. Повечето от тях обаче не вярват причина за атентата да е била руската подкрепа в борбата на сирийския президент Башар Асад с екстремистите от „Ислямска държава“.

„Комерсант“ припомня, че руското следствие съвместно с киргизстанските тайни служби проверява дали атентаторът Джалилов, роден в киргизстанската Ошка област, не е действал всъщност под влияние на терористичната групировка „Туахид ал джихад“.

Според киргизстанския Комитет за национална сигурност тя включва стотици етнически узбеки като Джалилов, включително от неговото родно мяст…