В обектива

САЩ: милиардери се готвят за края на света


Генератори, муниции, бункери, та дори цели самотни острови – мнозина в Америка се подготвят за края на света. Твърди се, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили бункер или поне парцел на необитаван остров.

Немалко хора по целия свят са убедени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Особено разпространени са сценариите на ужаса, описващи залеза на западната цивилизация, пише германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и с немалко ирония разказва за най-новата тенденция сред някои свръхбогати представители на техническия напредък в САЩ – да си купуват бункери.

Застраховка „Апокалипсис“

Райд Хофман, съосновател на социалната платформа LinkedIn, предполага, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили „застраховка апокалипсис” под формата на бункер или необитаван остров, където да потърсят спасение в случай, че настъпи краят на цивилизацията.

The preppers – както в САЩ наричат хората, които подготвят оцеляването си при евентуален апокалипсис, вече са толкова много, че образуват цяло обществено течение. Стийв Хъфман например, председател и съосновател на дискусионната платформа Reddit, признава пред списание „Ню Йоркър”, че се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк – бил установил, че тези неща могат да му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа.

В тази връзка ФАЦ пише, че подобни сценарии за индивидуално спасяване са нещо обичайно за Америка – о…