В обектива

Стрели между Унгария и Европейския съюз


Европейската комисия предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария, съобщи „Гардиън“. Процедурата е свързана с приетите промени в унгарския закон за висшето образование, които предизвикаха недоволство и протести в страната.

Тези промени се очаква да засегнат или прекратят дейността на Централноевропейския университет в Будапеща, основан от Джордж Сорос.

Решенията на унгарското правителство предизвикаха разгорещени дебати в Европейския парламент в Брюксел. Унгарският министър-председател Виктор Орбан взе участие в тях.

„Унгария се е врекла в Европейския съюз и това не подлежи на въпрос, но сме недоволни от ЕС и искаме да го променим“, заяви унгарският премиер.

В европарламента дори се чуха призиви ЕК да използва всички средства срещу Унгария, ако е необходимо, включително да предложи унгарското правителство да бъде лишено от правото на глас в Съвета на ЕС.

Групата на европейските консерватори и реформатори пък определи основателя на Централноевропейския университет в Будапеща Джордж Сорос като много противоречива личност, която не се колебае да променя изборните резултати в суверенни държави.

Европейската народна партия призова Орбан да приложи препоръките на еврокомисията, но призова ЕК да има справедливо отношение към унгарското правителство….