Бизнес и Политика

„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ с отговори до ЕК за монопола


„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ще изпратят в началото на следващата седмица становища относно антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“, съобщи Николай Павлов, служебен министър на енергетиката, във времето за парламентарен контрол.

Дружествата са поискали от ЕК допълнителна информация относно предложенията на „Газпром“, допълни той. „Булгаргаз“ има договор с „Газпром“ до 2022 година, а „Булгартрансгаз“ – до 2030 година.

Не мога да се ангажирам с намаление на цената на природния газ до 40 процента, както някои експерти твърдят, че е възможно, но ще настояваме за най-добрата цена за България, заяви енергийният министър.

На 16 март ЕК публикува в Официален вестник съобщение, с което кани всички заинтересовани страни да представят коментари във връзка с дело за нарушаване на правилата на конкуренция на европейските пазари на природен газ. Срокът за предоставяне на становища изтича на 4 май. Очаква се ЕК да реши дали предложените от „Газпром“ ангажименти са задоволителен отговор и съответно да не налага финансови санкции на руската компания. Едва след това ще започнат двустранните преговори между „Газпром“ и нашите фирми, каза Павлов.

Производството на ЕК срещу „Газпром“ е започнало от 2012 година. ЕК счита, че „Газпром“ има господстващо положение в търговията с природен газ с осем държави от Източна и Централна Европа, сред които и България…