В обектива

Бомби, кръв и извънредно положение в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)


Извънредна ситуация в съседна Македония. Протестиращи нахлуха в сградата на парламента в Скопие, след като социалдемократите и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предадоха световните агенции.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента, уточнява „Ройтерс“. Според ТАСС демонстрантите са стигнали само до фоайето, но се опитвали да влязат и в пленарната зала. ДПА посочва, че нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на партията ВМРО-ДПМНЕ.

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му, предаде „Ройтерс“.

Най малко 8 са ранените депутати, които са потърсили медицинска помощ. Най-сериозно е пострадал, според журналисте в Събранието, лидерът на Алианса на албанците и бивш кмет на Струга – д-р Зиедин Села.

Сред битите депутати е и Радмила Шекеринска от СДСМ, която според очевидци е била влачена за косата.

Три линейки са пристигнали в Събранието и оказват медицинска помощ на ранените Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Диметриевски и д-р Зиедин Села, твърдят депутати. Част от пострадалите сами са отишли в градската болница, която се намира непосредствено до парламента.

Според Дамовски организаторъ…