В обектива

Папа Франциск подкрепи християните край Нил (ВИДЕО+СНИМКИ)


Папа Франциск пристигна на двудневно посещение в Египет, предадоха световните агенции.

Визитата на светия отец идва три седмици след атентатите срещу християнски коптски църкви в страната на Палмова неделя (Цветница). Атаките, извършени от атентатори самоубийци, отнеха живота на най-малко 46 души. Отговорност за тях пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Покрай пътя, по който премина кортежът на папата от летището до центъра на Кайро, хора приветстваха Франциск с плакати с надпис „Папата на мира е в Египет на мира“.

По-късно през деня папата ще се срещне с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с коптския патриарх Тавадрос Втори и с върховния имам на сунитския университет в Кайро „Ал Азхар“ шейх Ахмед ат Тейиб.

По-рано тази седмица главата на Римокатолическата църква изрази надежда, че визитата му в Египет ще спомогне за мира и ще насърчи диалога и помирението с ислямския свят, отбелязва „Ройтерс“.

Заради посещението мерките за сигурност в Кайро са затегнати и военни джипове патрулират по улиците, а войници пазят пътищата, по които ще премине папата.

Както и при други визити зад граница, Франциск и този път реши да не пътува с бронирани лимузини, а с нормална кола, защото според него това ще го доближи до народа.